Tjuren från Månstad

Två röda kort, spel i underläge 9 mot 11 i hela 50 minuter och TRE POÄNG!

Det finns bra utgångslägen och det finns sämre. När vi mötte Marbäck hemma i säsongspremiären blev det förlust med 3-2 och ”denna gång skulle de inte få det lika lätt”, smålog Janne. Marbäck fick dock ett guldläge serverat på silverfat. Inte nog med att vi fick vår ende målvakt (Basse) utvisad efter 19 minuter, efter 39 fick även Daniel J syna det röda kortet och vi var således 2 man kort. Med det läget skulle man kunna tro att det bara var för Marbäck att tacka och ta emot tre poäng, men det troddes ju om England och Belgien också…. För vad händer egentligen när det viftar rött framför en tjur? Som vi alla vet så är ju MIF-tjuren ingen Ferdinand direkt….

MIF-tjuren

MIF inledde matchen bäst. Tanken var att hitta tillbaka till det spel som vi vet att vi klarar av, men som lyst med sin frånvaro, mycket på grund av bortfallet av spelare. Nu satt spelet igen. Första nätningen kom efter 10 minuter. MIF ställde om mot Marbäcksförsvaret; David la bollen från mitten ut till Magnus, som vred inåt och la bollen ut till Nisse. Han skottade i stolpen och Daniel J tryckte in returen, men domaren blåste av för offside. Jag hade sen inte hunnit anteckna klart om målchansen innan målet kom. Gurra la en helt sjukt fantastisk bra framspelning i djupet till Nisse (”Emelie, upphöj min assist i referatet” /Gurra) som satte 0-1 genom ett lågt skott i bortre.

MIF fortsatte att rulla boll bra och att skapa chanser. Marbäck var rappa i sina omställningar, men skapade egentligen ingen farlighet förrän i matchens 19:e minut. På en pass i djupled gick en blåklädd spelare, med Gurra i hasorna, på bollen samtidigt som Basse rusade ut. Marbäckspelaren var först på boll och Basse var någon tiondels sekund efter, vilket resulterade i en kapad marbäcksspelare och ett rött kort för Basse. Michel har ju under säsongen pendlat mellan mittback och anfallare, så varför inte stå lite i mål också?

Efter att ha reducerats till 10 man blev spelet lite uppstressat och läget blev ju inte direkt bättre i matchens 39:e minut. Mange fick bollen i djupet och kom fri mot mål. I skottögonblicket var han flitigt uppvaktad, men ingen åtgärd från domaren. Protesterna från MIF-spelarna lät inte vänta på sig, med det enda resultatet att Daniel J fick rött kort. Så var vi nere på 9 man mot Marbäcks 11. Det kunde väl inte bli annat än seger för Marbäck, eller?

I andra halvlek hade MIF föga oväntat en defensiv utgångspunkt, vilket visade sig problematiskt för Marbäck, som är speciellt starka i omställningar med rappa löpningar i djupled. Ytorna för den typen av omställningar blev få. Det var inte det vackraste MIF-spelet men ett kompakt försvar varvades med snabba omställningar i djupet. Det blev enbart fåtalet målchanser för MIF i andra halvlek, men har man ledningen så behövs egentligen inte målen framåt, det behöver muras igen bakåt och det gjorde månstadspelarna. Marbäck mötte ett kompakt och hårt kämpande gulklätt försvar där MIF-hjärtat lyste igenom i varje situation.

I 57:e minuten kom MIF upp i anfall och Bror spelade snett inåt-bakåt till David, som inte riktigt fick träff utan sköt över. Marbäck skulle komma att näta, i matchens 61:a minut. Michel hade på inlägget från en blåklädd gått på bollen, men han fälldes, så när bollen gick i nät hade domaren blåst frispark för MIF. I 70:e minuten tog ett långskott i kryssribban för Marbäck. Det var mycket Marbäck mot MIF-målet i andra halvlek och visst kom Marbäck flera gånger nära en kvittering, men de kom inte nära nog. Månstad skapade dock också bra chanser i andra, exempelvis la Mange i 83:e minuten bollen i djupet till Nisse. Målvakten rusade ut så när Nisse nådde bollen och kunde lossa sitt skott räddade målvakten med en benparad. Något mer mål i matchen blev det inte, så när domaren blåste i pipan var det MIF som hade tagit hem segern.

Stoltheten flödade ur Janne efter matchen och trötta MIF-spelare jublade så gott de orkade mellan krampkänningarna. Och vad händer då när MIF-tjuren spänner musklerna och kör över motståndarna? Kossorna flockas givetvis. ”Alla ska ha tre kor idag!!” konstaterade Janne (så idag fick jag dela ut 3,2,1-kossor). Hårt arbete och mycket hjärta – en riktig laginsats – så vinner man en match. Kan Island och Wales, så kan vi!

Månstads IF Emelie Magnusson

Av: Emelie Magnusson

Emelie är Månstads IF:s f.d. lagledare med ett förflutet som spelare i både Tranemo IF och Nittorps IK. Lagledarkarriären började i NIK.