Historia

Efter lite efterforskningar i gamla historieböcker listar vi nedan några nyckelhändelser i Månstads IF:s 91-åriga liv. Saknar du något som borde finnas med eller har du kanske information som vi har missat? Maila oss din kunskap och/eller tankar.

Månstads Idrottsförening bildades den 22 maj 1926. Den första planen var på Sågbacken, men en del matcher spelades vid Grytteredsjön i Hulared. År 1928 flyttades planen till dess nuvarande plats, Bredared.

1931 spelades 18 matcher. Målkvoten var 86-48. Bäste målskytt var Harry Magnusson som gjorde 29 mål.

Seriefotboll förekom inte förrän 1933, då spelade Månstads IF i Pokalserien, där hamnade man på en andra plats efter Svenljunga B.

1934 byggdes den första klubblokalen. Samma år flyttades MIF upp i Kindsserien. Bland annat så vann Månstad över Länghem och Grimsås. I Kindsserien spelade MIF med växlande framgång i flera år.

1943 beslöts att man skulle göra en ordentlig ombyggnad för att få en gräsplan. Fotbollen lades då ner ända till år 1945 då MIF återupptog spel i Kindsserien. 1946 var det invigning av den nya planen. 1947 byggdes, i den redan byggda klubblokalen, en källarvåning och i den inrymdes bland annat bastu, omklädningsrum och tvättrum.

1955 vann MIF Södra Älvsborgsserien med Grimsås på en andra plats. 1956 vann Månstad Södra Elitserien och blev uppflyttade till Södra Västgötaserien.

Av de fynd Månstads IF har gjort genom tiderna så kom ett av dom största 1957 då Ingemar Ericsson, Norrby, kom till Månstad som spelande tränare.

1960 placerade sig Månstad på en andra plats i Södra Västgötaserien efter Svenljunga som vann på bättre målskillnad. Noterbart är matchen mot Rydboholm som blev årets match då MIF vann med 6-5 efter underläge i halvlek med 1-4. Detta gav som resultat en uppflyttning till div 4.

Debuten i div. 4 var ganska bra och Månstad slutade på en sjätteplats.

1964 avslutades Ingemar Ericssons framgångsrika tränarperiod. Han efterträdes av Liss Bredberg.

Månstads IF i div 4

”Månstads bästa lag i genom tiderna” F.v. Ingvar ”Flinta” Johansson, Lennart ”Charlie” Hermansson, Klas Håkan Lundgren, Tr. Ingmar Eriksson, Lars Bonander, Sture ”Slöfot” Johansson. Nedre f.v. Gerhard Nilsson, Bertil Hermansson, Lennart ”Luffarn” Lundgren, Tore ”Klubba” Björendahl, Mats ”Bruken” Svensson

Legendarisk bild från när MIF spelade i div 4. Man toppade div 4-serien hur länge som helst men blev ett mittenlag i slutändan tack vare att de tre sista matchernas skador: Lars Bonander fick ryggproblem, Lennart ”Luffarn” fick benet avsparkat och Gerhard Nilsson bröt armen.

Månstads IF har de senaste årtiondena spelat i div 5 och 6.

Hemsidan har varit online sedan 2003 men fanns till en början under en annan toppdomän. Det började som en kul grej där en av klubbens nyvärvade tonåringar tyckte att det var roligt att skriva egna matchreferat, givetvis ur ett starkt MIF-perspektiv och inte alls så objektivt som lokaltidningarna försökte skriva. Succén var given och 2004 fick klubben den officiella adressen manstadsif.se. Sidan har därefter drivts ideellt och lite mer seriöst av en handfull intresserade spelare.