”Sista matchen vinner!”

Sista matchen för säsongen! Mange blev dubbel målskytt - men räckte det för att bli årets bäste målgörare i MIF?

”Får jag spela anfall idag eller?” frågade Pontus förhoppningsfullt när vi satt i bilen på väg till säsongens sista match, borta mot Sjötofta. ”Du såg väl målet jag gjorde på träningen i torsdags? Hur snyggt som helst!”

Väl framme i Sjötofta samlade vi ihop oss i omklädningsrummet och väntade på att Janne skulle dra laget. Då kröp det fram att Janne tydligen pratat fotboll med Bagarn dagen före, vilket jag bara nämner i förbifarten och inte alls avundsjukt ältar. Inte alls. Nåväl, huruvida det var samtalet med Bagarn, Pontus mål på torsdagsträningen eller något annat som gjorde det vet jag inte, men när Janne drog backlinjen var det ingen Pontus med i den: Andreas C, Gurra, Bror, Alexander C. Inte heller på mittfältet: Marcus M, Ivarsson, Mackan J och Magnus. ”Det blir bänken Pontus” skrattade Bror retsamt medan Pontus knöt nävarna i förhoppning när Janne drog anfallet: ”Och anfall: Kristian… och Pontus.”

Janne går igenom taktiken inför matchen

9 minuter in i matchen kom ledningsmålet för MIF. Ivarsson tog ner bollen och la den på backen i djupet till Mange, som smackade in 0-1. Det var sedan mestadels MIF i första halvlek, men tempot var genomgående ganska lågt, så matchbilden kändes relativt lugn. Sjötofta kom upp i anfall och skapade någon mindre chans, MIF förde mest boll, men det blixtrade inte till och skapades inte många direkt farliga chanser.

Sjötoftas farligaste chans kom med 25 minuter på matchklockan. Sjötofta fick frispark strax utanför MIF:s straffområde. Skottet blev lågt, Johan räddade, nytt skott kom, Gurra räddade på mållinjen, nytt skott, Andreas C räddade på mållinjen, nästa försök blev mer pet än skott och Johan kastade sig ner och kramade bollen precis utanför stolpen. Sjötofta kom alltså riktigt nära en reducering, men istället blev det utökad ledning till MIF, tio minuter senare. Det började med att Mange fick en rejäl (metaforisk) kyss i straffområdet. Domaren tvekade först, men blåste strax i pipan och pekade på straffpunkten. Mange tog själv hand om straffen och satte då 0-2 genom ett lågt och hårt skott i målvaktens vänstra hörn.

Magnus har gjort mål!

Mer fart och rulla boll mer var orden i halvtidspaus. Det blev något bättre i andra, där det stundtals stämde mycket bra, stundtals var lite för lågt tempo. Alla i truppen skulle givetvis få vara med och spela såhär sista matchen på säsongen. Pontus och Kristian fick vila en stund och i anfallet gick istället Mathias och Fredrik in. Wille gick in på ytterbacken istället för Andreas C och en stund senare gjorde Andreas Remstam ett inhopp på vänsterkanten.

I 54:e minuten nätade Sjötofta. Ett tidigt inlägg från högerkanten damp ner i bortre ytan där Emil Larsson skottade in 1-2. En av Sjötoftas spelare drabbades senare tyvärr av en knäskada, i en hård närkamp där spelaren olyckligt fick en vridning i stödjebenet.

I 61:a minuten tog sig Mange snyggt förbi två försvarare på högerkanten och vidare utmed kortlinjen. Därifrån la han in bollen till Fredrik som satte 1-3 i nättaket. Marcus M fick smällar lite här och där, så när han klev ut för att vila gick Pontus in på vänsterkanten. I 65:e minuten drev Pontus in i mitten och satte bollen i djupet till Mange, som klev in framför backen och kom fri mot mål. Skottet räddades dock av Sjötoftas målvakt Magnus Karlsson.

Mange driver förbi två sjötoftaspelare

Fredrik har gjort mål

I 67:e minuten spelade Mange in bollen på backen till Fredrik. ”Sätt den nu!” ropade Mange samtidigt som passet gick och det var inte mycket annat att göra. Fredrik satte lugnt och säkert 1-4 i bortre. Kristian hade fått komma in igen, då en förkyld Mathias klev av. Kristian fick i 69:e minuten en frispark efter att han och sjötoftamålvakten gått på samma boll. Målvakten tog både bollen och Lillstins vilket gav MIF frispark. Högljudda protester hördes från Sjötofta och som resultat av det fick Emil Andersson sitt andra gula, och således rött kort. Mange tog hand om frisparken, men skottet gick över.

Mange ska lägga frisparkI 80:e minuten spelade Remstam in till Fredrik men målvakten hann fram och han kunde skopa upp bollen preciiis innan Fredrik kunde peta till den. Nära, men något hattrick blev det inte för Fredrik som ändå kunde vara nöjd med två baljor på en halvlek.

Pontus flyttades sedan ner till vänsterbacken när Wille klev ut. Marcus M kom sedan in igen, så att Gurra fick vila en stund efter en fin smäll, och Pontus gick då in på mittbacken med brorsan som vänsterback. Så på något vänster lyckades Pontus alltså gå från den startposition han önskat, anfallare, via yttermitt och ytterback, till att åter hamna på mittbacken.

Mange slår frisparkenNär Andreas Remstam sedan klev av kom Gurra in som yttermittfältare. Gurra bjöd sedan på en typisk mittback-som-av-någon-oförklarlig-anledning-hamnat-framför-mål-insats, då Fredrik la in bollen från kortlinjen, och Gurra fick skottläge framför mål. Den typiska mittbacksrensningen blev tyvärr resultatet, och bollen gick således i en fin båge över mål.

När domaren blåste i pipan sattes det punkt för säsongen, men en match återstår! Jag tänker givetvis på mossfotbollen! Lördag 17 oktober har vi avslutning och innan dess kör vi den sedvanliga internmacthen på môsen!

Mange med foten på bollen

Så var det ju det här med skytteligan! Inför sjötoftamatchen stod Mange på 13 mål, och idag skördade han alltså ytterligare två. Det räckte emellertid inte hela vägen fram, för Lillstins har under säsongen gjort totalt 16 mål. Nu när alla resultat är rapporterade kan vi konstatera att vi gjorde en fin avslutning, med tre raka segrar! Med det gick vi från 15 till 24 poäng och en åttondeplats i tabellen. Bästa kommunlag har ganska ohotat denna säsong varit Grimsås, men i och med dagens vinst gick vi om Ljungsarp i tabellen och blev således näst bästa kommunlaget i 6:an. Det blev inte riktigt ”Sista matchen vinner!” som Kristian hävdade i omklädningsrummet, men trots att vi inte direkt vann serien i och med dagens vinst, så var det rätt gött att avsluta säsongen med lite skönsång: ”Fööööööör, vi är grabbarna från Månstad…..”…

Tack alla ni som varit med under säsongen, på och utanför plan! Nu tar vi oss an nästa projekt: att övertala Janne att vara med på môsafotbollen!

Månstads IF Emelie Magnusson

Av: Emelie Magnusson

Emelie är Månstads IF:s f.d. lagledare med ett förflutet som spelare i både Tranemo IF och Nittorps IK. Lagledarkarriären började i NIK.