Sista kvalmatchen

Regnigt, kallt och geggigt. Om inte annat så var kvalmatchen mot Högvad en ypperlig träning inför kommande helgs môsafotboll.

Sista kvalmatchen och samling i omklädningsrummet medan regnet började dugga allt tätare utanför fönstret. Frågan om lagbild avlöste matchtaktiken. Före eller efter matchen? ”Vi tar före, men vinner vi så tar vi ett efter matchen också.” föreslog Daniel och Gripen hängde på idén med motiveringen att man i alla fall lär se snyggast ut före matchen, men kanske gladare efteråt. Sagt och gjort: Vi samlade ihop oss och Sandra tog bilden. Vi frös inte alls, inte det minsta. Davids mössa ligger precis utanför bilden till vänster…

Vi kan väl inte påstå att vi trodde att vi skulle knipa div. 5-platsen. Inte efter 0-4 mot Sandhem på hemmaplan och nu ett möte mot Högvad, vilka vann mot Sandhem med 3-4. Men det är härligt att kvala. Att på något vis få lön för de år av arbete som Janne och grabbarna har lagt ner på att få ihop vårt spel. Att lönen kommer i form av 10 grader, hällregn och en plan som påminner om ett smörpaket i solsken, ja det är väl ”charmen” med sporten.

Högvad hade det relativt förspänt inför matchen; seger eller oavgjort och platsen i div. 5 skulle vara klar. Vi hade inte bara behövt en seger, utan hade dessutom behövt gå segrande ur matchen med minst 8 måls marginal. Kanske var det lite tvekan från Månstads sida som gjorde att Högvad var relativt överlägsna i början av första halvlek. Efter 17 minuter resulterade det i 1-0 då Alfred Lindqvist relativt ostört kunde nicka in ledningsmålet. Målet blev lite av en väckarklocka för MIF, som hämtade upp sig och jämnade ut spelet något. Det var dock Högvad som stod även för nästa mål. På ett inlägg i 30:e minuten tvingades Johan lämna retur och Emil Odqvist satte 2-0. ”Det är för billigt…” muttrade Janne vid båset, där vi andra satt intryckta som packade sillar i ett desperat försök att undkomma regnet.

Strax efter målet fick Marcus M en smäll i ansiktet och fick kliva av med blodet rinnande ur munnen. I ett försök att både tvätta av och plåstra om en mittfältare som prompt skulle in direkt, sitt röda nylle till trots, missade jag Högvads 3-0 mål. Jag nöjer mig med att kommentera att det var Jonas Bengtsson som satte bollen i nät i minut 33.

Andra halvlek var inte mer än fem minuter gammal innan Högvad nätade igen, men domaren blåste då av för offside. Månstad kämpade på och kom nära utdelning flera gånger. I 64:e minuten la Mange en hörna och Daniel skarvade till Rönn som klackade bollen mot mål, men en högvadsspelare rensade undan på mållinjen. I 82:a la Gripen en hörna och Mackan förlängde bollen mot mål, men Oscar Joutsen i mål räddade. Istället blev det Högvad som ökade på sin målskörd, när Erik Liljekvist satte bollen i vårt nättak i minut 85. Månstad började bli trötta och vid sidan av plan började regnkläderna läcka in. ”Det börjar bli blött” konstaterade Janne, som spenderat hela matchen utanför båsets något skyddande tak. ”Tycker du?” svarade optimisten Bagarn, där han kikade fram under regnjackans luva.

I 89:e minuten gjorde Jonas Bengtsson sitt andra mål för matchen och satte samtidigt slutresultatet 5-0. Med det tog Högvad en klar seger i kvalgruppen, med 2 av 2 segrar och +6 mål i protokollet. i gratulerar Högvad till fortsatt spel i div. 5!

Nu blir det alltså att fortsätta i sexan nästa år för vår del, men med handen på hjärtat så är det nog lika bra. Det har tagit lång tid att bygga upp spelet i laget och i år satt det. Det gav en rejäl skjuts upp i tabellen, men nu väntar arbetet med att nöta in spelet ordentligt, så det sätter sig i ryggraden på laget. Vi är inte riktigt där än, men förhoppningsvis är det där vi landar nästa år.

Inför matchen såg vi ut så här; Lite torrare, lite snyggare. Den där bilden efter matchen blev aldrig av…

 

Med det säger vi tack för den här säsongen! Nästa helg väntar avslutning och den årliga sammandrabbningen på môsen. Vi vill speciellt skicka lite extra kärlek till våra trogna supportrar och föreningsmedlemmar, som är med i ur och skur. Ni är underbara! Personligen är jag extra tacksam för svärföräldrar som ägnar delar av matcher åt att exempelvis plaska i vattenpölar med sitt barnbarn, så att jag hinner skriva några rader till matchreferaten.

Månstads IF Emelie Magnusson

Av: Emelie Magnusson

Emelie är Månstads IF:s f.d. lagledare med ett förflutet som spelare i både Tranemo IF och Nittorps IK. Lagledarkarriären började i NIK.

22 oktober 2017 Kl. 14.00
Stråvi

Väder: Hällregn
Publik: 70
Domare: Agron Dinaj. Ass: Emil Eng, Sylë Bajrami

KoKoKoMarcus Magnusson
KoKoDavid Högberg
KoErik Bronald

Brännmärkta av: Janne

Minut-för-minut