”Seriefinal” mot Äspered

Med en match mer spelad låg MIF i topp i tabellen, tre poäng före seriefavoriterna Äspered.

Både Månstad och Äspered har gått som tåget i inledningen av säsongen, med ett snarlikt facit: noll förluster, en oavgjord och och resten segrar. Ska vi vara lite verklighetsförankrade så kommer en förlust förr eller senare under säsongen. Frågan var bara om den skulle komma för något av lagen denna måndagskväll?

Stämningen inför matchen var god. Vår tränare, som numer går under sitt (typ) sanna namn Jan-Åke, gick igenom taktiken inför matchen medan Johan förberedde för Sören, som skulle vara speaker. Ombyte och uppvärmning medan det sakta men säkert fylldes på med åskådare på bänkarna. ”Ska vi ta dem?! JAAA” och uppställning innan domaren blåste igång matchen mot seriefavoriterna Äspered.

Månstad började bra, men att spela mot Äspered var lite som att klappa en katt på magen. Ena stunden är allt frid och fröjd, i nästa har man plötsligt ett rivmärke på näsan. Äspered var med andra ord explosiva i sina anfall. Månstad fick föra boll, men när Äspered gick till anfall hann Månstad inte med. I 12:e minuten las en boll i djupet, den spelades snett inåt bakåt och Viktor Karlsson skottade in 0-1 till Äspered. Vad hände där?

Månstad rullade boll, men hade svårt att få till spetsen i anfallen. Närmst en kvittering var vi i minut 16. Nisse plockade upp en misslyckad inspark och passade fram till Mackan J. Han la bollen i djupet mellan Äspereds inner- och ytterback. Mange kom löpande i full fart samtidigt som Äspereds målvakt Alexander Rapp kastade sig fram mot bollen. Han var först fram, men inte med mycket marginal. Mange tippade över honom samtidigt som Rapp kramade bollen vid Manges fötter. Minuten senare resulterade ett instick mellan våra backar till ett skott preciiis utanför Johans högra stolpe. Puh! Med någon centimeters marginal hade vi klarat oss undan en utökad ledning för Äspered. 0-2 kom dock inte långt senare. I den 29:e minuten blixtrade Äspered till igen. Patrick Hansson blev framspelad vid straffpunkten och kunde distinkt sätta 0-2.

Strax efter 0-2 gick Marcus M ut, med smärta i knät, och Michel kom in. Gurra klev av en stund (kom in mot slutet igen) och Bror kom in. Inte långt senare fick Mange en fin lårkaka och fick nöta bänk; Andreas C kom in.

Fyra minuter innan paus fick Äspered en frispark centralt vid mitten av vår planhalva. Andreas Nyberg tog hand om den och dunkade den rakt i mål. Således 0-3 i halvlek. Jan-Åke pushade på grabbarna i halvlek och manade till mindre förändringar i spelet. Från Äspereds bås hördes att det ”bara var att fortsätta”. Sant som det var sagt; Äspereds taktik och spel fungerade lysande. Månstad stod inför en synnerligen tuff andra halvlek.

Kanske hade andra halvlek sett annorlunda ut om MIF hade fått straff istället för frispark när Pontus fälldes på straffområdeslinjen, en minut in i andra halvlek. Kanske hade ett straffmål varit förlösande, kanske inte. Månstad hade dock inte centimetrarna på sin sida och allteftersom halvleken led blev det kännbart att Äspered denna match var numret för stort för Månstad. Äspered gjorde istället 0-4 i minut 64 (nickmål av Erik Persson) och med två minuter kvar på klockan satte Asmir Topic 0-5 på straff. Månstad kom nära reducering ett par gånger, men en situation i matchens 90:e minut summerade ganska bra MIF:s målchanser: Daniel M spelade in i straffområdet nerifrån vänster, förbi målvakten. Där kunde Pontus ha petat in bollen i öppet mål – men han var en decimeter ifrån att nå den. Det ville sig inte, helt enkelt.

Efter mötet summerade Äspereds målskytt Andreas Nyberg sitt lags och MIF:s insats, till Tursic (BT:s fotbollsblogg Fotboll 033), enligt följande:

– Månstad är det bästa laget vi har mött så här långt och jag är riktigt imponerad av hur de rullar bollen matchen igenom. Men vi har mycket kvalitet framåt och vårt försvar ser grymt starka ut.

På tisdag, 6/6, är det nationaldag. Vad passar då bättre än att heja fram ett gulblått MIF till seger mot Länghem? Kl. 15.00 på Ingsvallen i Länghem är det som gäller!

Månstads IF Emelie Magnusson

Av: Emelie Magnusson

Emelie är Månstads IF:s f.d. lagledare med ett förflutet som spelare i både Tranemo IF och Nittorps IK. Lagledarkarriären började i NIK.