Här kommer sommaren

Som lagledare såg jag fram emot matchen. Äntligen sol och värme, äntligen en match då jag kunde lämna regnställ och vantar hemma, äntligen en fin sommarkväll att kolla på fotboll! Tyvärr var det ju så att jag, och publiken, var de enda som lyckligt välkomnade den höga temperaturen och solgasset.

Janne hade dagarna innan skickat ut i sms-gruppen om att spelarna skulle fylla på vätskedepåerna, och timmarna innan matchen ringde han mig och bad mig köpa in en kasse energidryck till grabbarna. ”Jag såg ju en div. 6-match igår – en pensionär kunde ju ha promenerat förbi spelarna!” utbrast han bekymrat. Denna dag var ju ännu varmare och precis som befarat var flera spelare lite trötta innan de ens hunnit snöra på sig fotbollsskorna. Nåväl, förutsättningarna är ju desamma för båda lag, även om Basse poängterade att vi ju faktiskt spelade i mörkare dräkter än Grimsås, då vi för dagen spelade i det mörkblå bortastället…

Grimsås fick en kanonstart. Redan efter 10 minuter hade de en betryggande 3-0-ledning. Det började i matchminut 6, med ett utspel på deras vänsterkant till Anton Ek, som drev ner, vek in och från snäv vinkel drog på ett skott. Basse var på bollen, men den gick ändå in i bortre sidonätet. Två minuter senare la de gulklädda en boll på djupet och Henrik Haugeröd trillade innanför straffområdeslinjen. Jakob Klasson klev fram och satte 2-0 genom att placera bollen lågt i högra hörnet. Ytterligare två minuter förflöt innan Grimsås bröt ett uppspel och la bollen vidare till Henrik Haugeröd som satte bollen lågt vid första stolpen.

Grimsås går på skott

Bättre start kunde man ju önska sig! Det var dock inte konstigt att Grimsås tog en ordentlig ledning. Lagen inledde på helt skilda sätt. Månstad hade, sin vana trogen, svårt att hitta rätt i början av matchen, medan Grimsås satte full fart med sitt spel från start. Vi tappade mycket på mitten och de kunde därför ganska enkelt fördela uppspelen som de önskade. Dessutom satte de hård press på oss, medan vi hamnade för långt ifrån i försvarsspelet. Det blev mycket jaga boll för MIF och gott om spelutrymme för Grimsås.

Precis som i andra matcher så jobbade sig Månstad in i matchen. Spelet blev bättre och vi fick mer ordning efter cirka 25 spelade minuter. Med 39 minuter på klockan fick Andreas Carlsson ett bra läge att reducera för de blåklädda, på ett inspel från vänsterkanten, varifrån bollen gick hela vägen förbi till bortre stolpen där Andreas kom fri. Hans direktskott gick dock över ribban.

Redan i första halvlek väntade vi på avblåsningen för straff, då Mange blev fälld i offensivt straffområde. Signalen uteblev dock, men kom sedan i 55:e minuten, då en gulklädd försvarare smällde på Manges fot decimetern innanför straffområdeslinjen. Marcus J tog hand om straffen och satte den säkert, lågt och hårt, i målvaktens högra hörn. 3-1 och nu hade vi äntligen lite närkontakt.

Vi vill ha straff

 

Mackan lägger straff Mackan J grattas efter målet

Lyckan blev dock kortvarig, för i 62:a minuten spelade Grimsås ner på vår vänsterkant, och sedan gick bollen förbi till bortre stolpen, där Sebatian Folke kom fri och kunde trycka in 4-1. Efter vår straffsituation hade Mange fått kliva av och för att få foten lindad. Med 70 minuter på matchklockan började tårna se sådär lagom jätteblåa ut och vi släppte på trycket för att linda om. Det var då som Grimsås satte, 5-1 och den enda beskrivningen av situationen just då som jag kan ge, är en beskrivning av Manges högerfot, vilket väl får sparas till en annan gång…

Efter 79 minuter fick vi frispark ett par meter utanför straffområdet. Ett typiskt ”Mange-läge”. Eftersom Mange dock låg på utsidan av planens vita linjer, med foten i högläge, klev Ivarsson fram. Kanske tänkte han på det som Janne gick igenom när vi hade frisparksträning, kanske tänkte han på hur Mange då råkade skjuta rakt på Ivar, då han stod i muren. I vilket fall som helst drog han till med ett snyggt skott! Bollen gick över muren och dök ner vid vänstra stolpen. Grimsås Fredrik Josefsson sträckte dock ut i målet och räddade ut frisparken.

Vid sidan av plan började vi i slutminuterna packa i ordning vattenflaskorna och vårdväskan. Förlusten var ju tyvärr ett faktum och i omklädningsrummet konstaterade vi senare att matchen till stor del innehöll såväl MIF- som Grimsås-chanser, men att matchstarten var för tung. ”Sen så kommer vi ju inte riktigt nära” konstaterade Bror och Janne fyllde med en axelryckning i att alla lag någon gång har en dålig match och så är det inte mer med det.

Nu tar vi sommaruppehåll fram till den 14 augusti, klockan 19.00, då vi tar emot Dalsjöfors hemma i Måstaparken. Ni behöver dock inte vara utan MIF-fotboll ända tills dess! Vi tjuvstartar redan i slutet på juli, då Domersleben SV kommer till Parken för sitt träningsläger. Vi möter dem i träningsmatch lördag 25 juli, klockan 15.00. Då är ni varmt välkomna till den internationella matchen i Parken.

Med förhoppning om en varm och go sommar! Vi ses den 25 juli!

 

Remstam driver med bollen Mackan J har bollen

Ivarsson i närkamp Ivarsson nickar på hörna

Bror, Mackan J och en liggande grimsåsspelare Andreas Carlsson försöker lägga in bollen mot mål

Månstads IF Emelie Magnusson

Av: Emelie Magnusson

Emelie är Månstads IF:s f.d. lagledare med ett förflutet som spelare i både Tranemo IF och Nittorps IK. Lagledarkarriären började i NIK.

2 juli 2015 Kl. 19.00
Grimsborg

Väder: Klarblå himmel och 25 grader varmt
Publik: Ganska många trots semestertider
Domare: Selim Hasani

KoKoKoPontus Magnusson
KoKoMarcus Magnusson
KoMarcus Johansson

Brännmärkta av: Janne

Minut-för-minut