Första gången någonsin

Bortamatch mot Grimsås - en på pappret synnerligen svår uppgift...

Grimsås slutade på andraplats i serien förra året och grusade sedvanligt vår ambition att bli bästa lag i kommunen. Vi brukar ha svårt för Grimsås borta; statistiken talar sitt tydliga språk: Sedan Grimsås flyttade ner i sexan, 2012, har vi tagit totalt en poäng mot dem på Grimsborg. Det var 2013 när vi spelade 1-1 mot dem borta. Statistiskt sett var matchen vad Niklas Holmgren hade kallat för en ”berg-1:a” (säker hemmaseger) men samtidigt har Månstad gått som tåget i inledningen av denna säsong och var obesegrade inför bortamötet mot Grimsås.

Grimsås försökte redan från start visa vart skåpet skulle stå och forcerade både framåt och i varenda närkamp. Redan efter tre minuter såg de ut att ta ledningen. En gulklädd spelare tog sig förbi på sin vänsterkant, nere vid kortlinjen, och skottade ur dålig vinkel. Bollen tog i bortre stolpen och returen gick utanför. Månstad var dock inte sena att spänna musklerna och sätta emot. I minut 7 la Mange ett inlägg till Daniel J. Han och Grimsås målvakt Emil Stenberg gick båda på boll och Daniel föll, men ingen åtgärd från domaren.

MIF fortsatte att skapa framåt och tog ledningen i 18:e minuten när Daniel J satte 0-1 genom ett skott från straffområdeslinjen. Två minuter senare var Mackan J framme och tog sig förbi Stenberg. Bollen hamnade dock lite bakom honom och Stenberg kunde till slut kasta sig efter och krama bollen i famnen.

Minut 26 och Pontus la en frispark från mittplan. Brorsan Daniel gick upp och nickade men Stenberg plockade bollen. Fem minuter senare tog Henrik hand om en frispark högre upp på plan. Bollen gick ut till David som la in den mot mål på nytt. Daniel J gick i kamp om bollen igen och föll på nytt, men åter ingen åtgärd.

Det var mycket MIF i första halvlek och det gav utdelning. Med tio minuter kvar till pausvila utökade Månstad ledningen genom Marcus J. Det började med en frispark från Mange som rensades undan. David spelade in till Marcus J, som passade Pontus. Han la tillbaka till Mackan som skottade in 0-2. Två minuter innan paus såg Grimsås ut att reducera. En frispark från deras vänster las in mot första stolpen och blev till en hockeyvariant, där en spelare tog sig framför Johan. Det blev dock ingen utdelning för Grimsås och domaren blåste strax efter av för pausvila.

”Det kommer att komma en rejäl forcering från deras sida nu i andra halvlek!” konstaterade Janne i paus och det var precis vad Grimsås försökte med. Emellertid var det Månstad som stod för första målet i andra halvlek. I 54:e minuten blev Mange nedriven i straffområdet och domaren blåste för straff. Den tog Nisse hand om. Han la bollen säkert i Stenbergs vänstra hörn, medan Stenberg kastade sig åt höger.

0-3 och chanserna fortsatte att komma. Klockan tickade upp mot 70 minuter och Grimsås tränare började bekymrat dra sig i skägget, så där som eftertänksamma herrar som kan odla ett rejält skägg gör. Han hade all anledning att bekymra sig. Även om Grimsås var starka och också skapade chanser framåt, så var det MIF som var det starkaste laget. Det behövdes en förändring av matchbilden, en reducering, och den skulle komma.

I minut 68 stod Johan för en fin enhandsräddning, men några minuter senare, när han stått för en benparad men returen hittat ut till Grimsås Henrik Haugeröd, var Johan chanslös i mål. Haugeröd satte 1-3 och nu vädrade Grimsås blod. De började forcera för kung och fosterland och Månstad blev märkbart nervösa. Grimsås hade otvivelaktigt kapacitet att komma ikapp resultatmässigt. Samtidigt hade Månstad tydligt vad som krävdes för att hålla undan och ta hem segern, men när Grimsås reducerade till 2-3 i minut 82, genom Sebastian Folke, var det nerver på utsidan. Janne lämnade ifrån sig linjeflaggan i ren nervositet och känslorna svällde över både på och utanför plan. I 88:e minuten skottade en grimsåsspelare och bollen touchade en blåklädd. Den nya banan gjorde att bollen gick strax utanför mål och på efterföljande hörna blev det heller ingen utdelning för Grimsås.

När domaren strax efter blåste av matchen var Månstads första bortaseger mot Grimsås således ett faktum! I och med segern klev Månstad upp till toppen på tabellen, med tre poäng ner till Äspered, som har en match mindre spelad. Just Äspered möter vi i nästa match. Den spelas på måndag, 29/5, klockan 19.00 hemma i Parken. Vi ses där!

P.S. Det var ingen lätt uppgift den unge domaren Léo Carlsson ställdes inför: derbymöte i sexan med allt vad det innebär. Trots alla känslostormar från såväl spelare som publik, främst mot slutet av matchen, höll Carlsson för trycket och höll en stabil nivå matchen igenom. Att vara domare är långtifrån tacksamt och de berömmande orden lyser med sin frånvaro. Jag vill därför passa på att tacka domarkåren för det fina jobb ni gör och det är med glädje vi ser unga killar (och tjejer) som väljer att bli domare. Tack vare er har vi möjlighet att spela boll även på lägre nivåer. Tack!

 

Månstads IF Emelie Magnusson

Av: Emelie Magnusson

Emelie är Månstads IF:s f.d. lagledare med ett förflutet som spelare i både Tranemo IF och Nittorps IK. Lagledarkarriären började i NIK.