Förrymda kossor, en hög med målchanser och vinst igen!

Derby mot Tranemo! Skulle Månstad få revansch eller skulle historien upprepa sig?

Tidig onsdagskväll och samling inför matchen mot Tranemo, som nu är tillbaka i division sex. När lagen sist möttes, för sju år sedan, blev det storstryk borta med 7-0 och förlust hemma med 0-1 för Månstad. Det är gott om derbyn i ulricehamnssexan och i år fick vi alltså ännu ett derbymotstånd i och med Tranemos nedflyttning.

Någon nervositet inför matchen märktes inte av på samlingen. Janne gick sedvanligt igenom taktiken och gav, av relativ vana trogen, Daniel J ett nytt smeknamn: Daniel ”Vispen” Johansson. ”Kärt barn har många namn” konstaterade den nyblivna 30-åringen. Nästan alla var på plats vid taktikgenomgången. Henke hade dock varit iväg på utbildning i Norrköping och styrde raka vägen mot Parken. Bror var också sen, men förväntades dyka upp ”någon gång”. Han skulle bara fånga in några förrymda kor först. Enligt uppgift var orsaken till rymningen delvis att det vankades derby, delvis en överkonsumtion av serien Prison break.

Den avslappnade stämningen vid samlingen försvann dock under matchstart. De ca 150 åskådarna fick se ett något stressat MIF och ett mer avslappnat Tranemo. Dock skapade Månstad mycket framåt och Tranemos målvakt Victor Aronsson fick stå för en trippelräddning redan efter 10 minuter. Spelet svängde snabbt fram och tillbaka och från sidan av plan undrade jag hur länge lagen skulle orka i det höga tempot denna kvava onsdagskväll.

Det var Månstad som tog ledningen i matchminut 19. David spelade från kortlinjen in till Mange som satte 1-0. Ledningen blev emellertid synnerligen kortvarig; Tranemo kvitterade minuten efter. Det var på en snabb omställning som Tranemos Alexander Borg kom fri mot mål. Alexander C hann upp honom vid straffområdeslinjen, men han vände in och skottade. Johan, som rusat ut, snuddade vid bollen, men inte tillräckligt för att styra ut den. Ytterligare en minut passerade och Daniel J blev fälld i offensivt straffområde, dock ingen åtgärd från domaren. Mackan J skottade men Aronsson räddade. ”Börja spela nu Tranemo!” hördes det från Tranemos tekniska zon och ”Enklare MIF!” från Månstads.

Klockan tickade uppåt halvtimmen och målchanserna fortsatte att hagla. Bror kom upp och nickade ett inlägg, dock utanför. Tranemos Hassan Soleymani gav sånär Tranemo ledningen med ett skott över. ”F*n vad nära det är att Tranemo gör mål nu!” konstaterade Andreas Carlsson på bänken och strax efteråt smekte en frispark från TIF utsidan av stolpen. 1-1 stod sig dock halvleken ut.

I paus manade Janne på till fortsatt högt tempo och att mala på framåt. Stressen la sig och Månstad fick mer utrymme till sitt spel. I minut 63 blev Nisse framspelad i djupet och med en försvarare på vardera sida ångade han på mot mål. Aronsson kom ut, och hade matchen varit en tecknad serie hade det uppstått ett stort moln när de alla smällde samman runt bollen. När det tänkta tecknade dammet hade lagt sig var det Aronsson som hade kramat bollen och åter avstyrt ett av MIF:s målförsök. Minuten senare var Aronsson emellertid chanslös i målet då Pontus, på hörna fån Mange, distinkt nickade in 2-1. Jubel utbröt i Parken men jag och Bagarn (och antagligen många fler vid sidan av) började snart sitta/stå som på nålar. Skulle det hålla hela vägen?

MIF har gjort 2-1 mot Tranemo

Pontus har gjort mål mot Tranemo

 

Minuten efter 2-1-målet satte Mange full fart på kanten och spelade in mot Nisse. Bollen tog på en försvarare och såg ut att gå i mål, men Aronsson stod åter för en bra räddning. Ytterligare en minut passerade och David passade ut till Mange som skottade. Bollen touchade en TIF-spelare och gick strax utanför. Det dröjde till minut 77, men sen blev det äntligen mål igen! Mange la en hörna, som Henke (som hoppat in i paus) slog på volley vidare till Nisse. Han satte det som skulle komma att bli slutresultatet: 3-1.

Det kunde dock ha blivit något mål till. Med bara några minuter kvar av matchen skottade Mackan J precis utanför stolpen och strax efter vred Jakob in mot mål och skottade; åter räddning av Aronsson.

Månstad gick således segrande ur derbyt och kammade hem ytterligare tre poäng. Nu ser tabellen oerhört fin ut; MIF på samma poäng som ledande Äspered, i en något haltande tabell.

Nästa match är på onsdag, den 24/5 borta mot Grimsås. Kom och heja fram grabbarna till ytterligare en seger!

 

Månstads IF Emelie Magnusson

Av: Emelie Magnusson

Emelie är Månstads IF:s f.d. lagledare med ett förflutet som spelare i både Tranemo IF och Nittorps IK. Lagledarkarriären började i NIK.