Stabilt spel mot Ljungsarp

Efter en mycket bra match mot Sjötofta för några dagar sedan var det nu dags att besöka Ljungsarp för att spänna musklerna mot den gamla rivalen.

Knappt hade jag och Per i Torp hunnit runt planen och sätta oss innan Månstad chocköppnar matchen. En frispark av Henke från mittplan och på flygande nickskarv tryckte Dröm-Pontus in bollen. 0-1 efter knappa 2 minuter.

”Vad är det här?!” tänkte vi och fick se Rönn frispelad av Mackan J bara minuten efter, men skottet stoppas av en bra räddning av LIF:s målvakt.

Månstad inledde med en riktigt stark första kvart. Vi hade flertalet bra bollar framåt, där många hittade ut ner mot hörnflaggorna, men därefter följde en kavalkad av oflyt i sista passet eller avslutet. Så istället börjar Ljungsarp nu komma in i matchen mer och mer och kommer närmre och närmre vårt straffområde. Många gånger på grund av oskärpa från oss men Ljungsarp verkade samtidigt ha överlevt kallduschen och växt in i matchen. Detta skulle snart svänga igen då Månstad börjar ta tillbaka övertaget redan runt den tjugonde minuten.

Ute på högerkanten får Mange, med för dagen stora likheter med en racerbil, matchens typ 8:e löpboll av Henke (efter uppoffrande förarbete av Michel) men målvakten räddar ännu en gång till hörna. En hörna som Pontus är nära att nicka in matchens andra på, men ännu en gång smiter bollen ut en bit utanför målramen.

Matchminut 30 är ganska talande för hur den större delen av första halvlekens sista trettio minuter ser ut: bollen studsar fram och tillbaka som en studsboll runt mittlinjen men så får MIF upp en boll genom LIF:s försvar. Det är Mackan Magnusson som tråcklar fram kulan till Michel som kallt sätter den i målvaktens högra hörn. Hurra! Eller?! Nej, oturligt för oss så blev vi avblåsta för offside.

Detta skulle hända två gånger till innan pausvilan. För i 42:a minuten kommer Ljungsarp igenom och får in en boll och även här blir det avblåst för offside. Denna gången redan innan skottet gick, så vi låtsas att det var därför som Basse inte knep den ;). Bara minuten efter lägger Wille en vänsterdänga in mot mitten, rätt på Michel, som även denna gång blir avblåst för offside (bollen hann dock inte skjutas).

Första halvlek kan summeras med ett litet övertag Månstad och med säkert 7-8 hörnor i vår favör. Dessutom flertalet delikata dribblingar av David ”Dozer” Högberg, vilket inte är ofta men ack så härligt att se!

Till andra halvlek byttes Bror in och ersatte Wille på vänsterbacken. Andreas ”80 kg” Carlsson och Gurra byttes in som yttermittfältare på höger resp. vänster. De första tio minuterna fortsatte Månstad med samma spel och bollrull som i första halvlek, med ett par goda chanser av bland annat Michel, Henke och Andreas. I den 60:e minuten är Månstad nära igen på hörna, återigen Pontus som är framme på nick men bollen räddas ut. Precis som i första halvlek alltså.

I 70:e minuten bjuds publiken på fantastisk one-touch-magic från mål till mål. Basse till Bror till Gurra till Michel till Henke och så skott, men bra räddning återigen av LIF:s målvakt. Två minuter senare står 80 kg Carlsson och frustar precis på rätt sida om ”offsidelinjen”, han får passen och börjar trampa igång. Som han springer karln! Som en upphetsad vildhäst som jagas av vargar som Christian Olsson säkert hade sagt om han hade refererat matchen. 80 kg slår in till Michel som klackar in 0-2 stenhårt i högre burgavel.

Diskussionerna om hur fantastiskt det är att leda med två bollar istället för en hann knappt ebba ut innan Henke nickskarvar in ett inkast från Michel. 0-3 i 76:e minuten och ingen visste riktigt hur det hade gått till. Stabilt MIF!

Men säg den match som inte bjuder på några nervösa minuter. I 81:a minuten slår Ljungsarp en långboll som går över mittbacksparet (Pontus och inbytte Ivarsson), Bror rusar in från kanten när LIF kommer två mot en. Han chansar och slängtäcker men den lurade ingen Ljungsarpsbo utan gubben håller i och lossar mot mål men Basse är på tå och räddar fint. Returen lyckas vi dock inte rensa undan utan Ljungsarp får skottläge igen från vänster och lägger in den i bortre. 1-3. Nervöst, som sagt.

Men Månstad tog sig i kragen och istället för ett kanske väntat högre tryck från Ljungsarp så tar MIF kommandot direkt och fortsätter med pressen mot LIF:s mål matchen ut.

Andra halvlek summerar vi gubbar på bänken bredvid bänken med ett Månstad som spelade som de första 15 minuterna i första halvlek. Bra rull och säkert ett hyfsat bollövertag. Månstad hade tryck och bra chanser och Ljungsarps mål var en av få farligheter från deras sida (obs! kom ihåg att dessa referat med all rätt kan vara aningens partiska). Många Månstafans var på plats och vi höftar till med att de säkert uppgick till en fjärdedel av åskådarskaran. Härligt!

Nästa match är måndagen den 26 juni borta mot Hällstad kl 19.00. Med andra ord gott om tid att vila upp sig innan serien vänder.

Månstads IF Erik Gripestam

Av: Erik Gripestam

Erik är MIF:s webbutvecklare och (äntligen) en av de äldre gubbarna i laget. Han skrev koden till den allra första hemsidan för 17 år sedan och på den vägen är det.