Nästa gång vill jag ha en feelgood-roman

Ett derby är som en riktigt bra bok, en sån där som man har svårt att lägga ifrån sig, även när det blir nervigt och man helst vill göra som Joey i Vänner och lägga boken i frysen.

Just den här matchen hade nog alla, ledare och publik men framförallt spelare, velat ta en paus i frysen. Värmen var olidlig, så det var ingen angenäm uppgift spelarna stod inför. Eftersom det fortfarande finns restriktioner på grund av covid-19, så var årets derby i Länghem långt ifrån normalt. Ingen uppställning i början, inte tjockt med publik på läktaren och längs sidlinjerna. Istället för en prisbelönt thriller verkade vi i sommarvärmen som bäst stå inför en pusseldeckare à la Miss Marple: man vill ju veta hur det slutar men det är en ganska seg väg dit.

Föreställningen var dock felaktig, för likt en novell tog matchen fart direkt, då Månstad nätade redan efter 4 minuter. Marcus M hade tagit sig förbi på vänsterkanten och skottat, målvakten hade släppt retur och Mackan J hade satt bollen i nät. Målet blev dock bortdömt för offside. Minuten efter tryckte sig Mackan J fram genom försvaret, men hans skott gick över ribban.

Länghem förde det mesta av spelet i första halvlek och i 42:a minuten såg det ut att ge utdelning, då bollen lyftes in i straffområdet och MIF-försvaret inte hängde med. Bollen studsade dock förbi både anfallare och försvarare och smet ut över kortlinjen precis utanför stolpen. Utanför plan sprang Bagarn och fyllde vattenflaskor som aldrig förr, medan Daniel J konstaterade att ”Vi ska vara glada med 0-0” när första halvlek led mot sitt slut.

I del 2 av berättelsen ökade intensiteten i matchen. Månstad spelade upp sig och skapade flera fina lägen. Från att det i första halvlek hade sett ut som att Länghem skulle ta hem matchen, verkade det nu ovisst hur poängen skulle komma att fördelas. Hur skulle det sluta?

Tänk dig nu att den här matchen vore en riktigt spännande bok, precis framför dig, i dina händer där du sitter i solstolen på bryggan. Sidorna blir allt färre, utgången är ännu oviss och du förväntar dig en riktigt rafflande upplösning… och så bara tappar du hela skiten ner i sjön. Ungefär så, fast inte riktigt ändå, kändes det när Länghem smällde in 4 mål under matchens sista kvart. All cred till länghemsspelarna, som inte bara orkade matchen ut utan som bjöd på riktigt fint lir, men jag pallar faktiskt inte skildra kollapsen närmre än så.

Berättelsens första 70 minuter tar vi med oss, men slutet släpper vi. Istället blickar vi framåt mot nästa del i serien: Hemmamatch på onsdag 19/8 då vi tar emot Ljungsarp hemma i Parken kl. 18.45.

I skrivande stund har vi ännu inte tagit beslut om hur vi ska förhålla oss till VFF:s nya riktlinjer gällande publik på matcher. Vi återkommer med besked så snart vi kan.

Månstads IF Emelie Magnusson

Av: Emelie Magnusson

Emelie är Månstads IF:s f.d. lagledare med ett förflutet som spelare i både Tranemo IF och Nittorps IK. Lagledarkarriären började i NIK.