Det finns inga kläder för detta väder

Säsongens sista match - de sista 90 innan säsongen var över. I spöregn. Rejält spöregn. Ni vet, så där mycket regn att det inte hjälper hur väl man än har klätt sig efter väder - det läcker in ändå.

Det gäller ju dock att se livet från den ljusa sidan. Bror konstaterade nöjt att det här var ett perfekt väder för glidtacklingar. Daniel J var inte sen att hänga på denna positiva anda då han kom på genidraget att ta av sig luvan och bli genomblöt i håret, så han skulle slippa duscha sen när han kom hem. Vi såg med andra ord oerhört ljust på tillvaron när det började dra ihop sig till match och regnet tilltog. Dagens motståndare, Tranemo, hade en kvalplats säkrad men behövde en seger (med minst 5 mål) för att ha chans på seriesegern (om Grimsås skulle åka på en förlust). Vi hade inte heller tackat nej till tre pinnar, för att gå förbi Sjötofta och lämna den där sistaplatsen. Det skulle bli tufft, det visste vi, men vi hade ju i alla fall vädret med oss… eller hur var det nu? Nej, vänta: Det skulle bli tufft, det visste vi, men friskt vågat – hälften vunnet.

Månstad inledde ganska lågt i sitt försvar och det var mest Tranemo som rullade boll, medan MIF kom upp i kortare kontringsförsök. Efter 18 minuter tog dock Tranemo ledningen, då en passning ut till vårt vänster nådde Elias Alstéus som skottade lågt. Två minuter senare var Tranemo nära att utöka till 0-2, på en hörna där bollen las mot första stolpen. Kisch gick ut men bollen tog på hans fingerspetsar och hade smitit in vid första stolpen om inte Gurra hade varit där och nickat undan bollen. 0-2 kom dock på hörna, men först i den 27:e minuten. Bollen hade nickats bort av Robban men las direkt in mot mål igen. Vi var på väg framåt och missade i markeringen, så David Bergmann kunde ohotad nicka in bollen i mål. Med minuten kvar av halvleken hade sedan Tranemo en vass målchans, då Kadir Ibrahimovic fick bollen i djupet och kom fri mot Kisch. Dock lyckades Kisch vara på bollen då han kom ut och den styrdes utanför stolpen. I 45:e minuten drog sedan Mackan J ett skott mot mål, där bollen gick utanför, men närmre än så kom egentligen inte ett ganska defensivt MIF att näta i första halvlek.

Det hade regnat lite lätt i början av halvleken men det tilltog och övergick snart i regelrätt spöregn. Daniel J, som sin vana trogen enträget vankar fram och tillbaka utmed tekniska områdeslinjen hela matchen, kikade fram ur den numer uppdragna regnluvan och deklarerade att det nu skulle vara möjligt att vrida ur vatten ur hans strumpor. Vi informerade Daniel om att det är fullt tillåtet att slå sig ner på bänken en stund, men han mumlade något om ”corona-avstånd” och vek inte en tum från den vitmålade linjen, regnet till trots. Nu sitter du säkert och funderar över hur dessa oceaner av vatten i Daniels skor kunde ha uppstått. Det är ingen svårknäckt nöt. Vi kan konstatera att kläder efter väder är något vår tränare inte fullt ut hade lyckats med denna match. De lätta joggingskorna torde ha gett vika vid första regndroppen, men man kan ju tycka att regnbyxor och -jacka borde räckt långt, men innan domaren hade hunnit blåsa av för halvtidsvila hördes från den blå regnluvan: ”Nu regnar det snart igenom regnjackan också!”

Pepp i paus och sedan skulle andra halvlek skulle precis börja. Vi knödde in oss så många vi förmådde på bänken medan Bagarn, som väntade på att få starta matchklockan, stod tryckt mot förrådsväggen i ett desperat försök att få lite tak över huvudet. Som sällskap i båset hade vi nu tre ganska blöta grabbar – Johannes, Remstam och Albin, som fått kliva av i halvlek så att Jesper, Gripen och Michel fick kliva in.

Precis som i första halvlek var det mest Tranemo som förde boll. Månstad skapade några lägen, men hotade aldrig riktigt på allvar. Tranemo stod inte heller för något fantastiskt spel, men skapade och satte lägen. 0-3 kom i 66:e minuten då Kisch räddade skott men Ermin Frljevic var snabbast fram på returen och petade in bollen i nätet. Sen tog det tyvärr bara tre minuter så hade en tranemospelare fällts i utkanten av vårt straffområde. Kadir Ibrahimovic klev fram och satte bollen lågt vid Kisch vänstra stolpe. ”Otagbar”, för att sno Lasses beskrivning av målet, Lasse som hade kommit ut till bänken för att pusta ett par minuter.

Med fem minuter kvar av matchen gjorde så Tranemo sitt femte mål. Kisch räddade skott, inte bara en, utan två gånger, men sista returen var Hassan Soleymani snabbast fram på. 0-5 till Tranemo, vilket också blev slutresultatet i matchen. Det räckte dock inte för en serieseger då Grimsås vann över Hössna/Timmele. Vi önskar dock Tranemo lycka till i kvalspelet!

Till sist började det även läcka igenom regnstället för oss som ändå hängt på bänken en större del av matchen. Vad skulle man ha haft för kläder för detta väder? Det var ju inte sommarvärme heller så nudistinspirerad outfit var ju inte heller direkt att tänka på, även om det åkte av en och annan tröja i halvtid eller på bänken, där spelaren vred ur den värsta syndafloden vatten. Nu efter matchen försöker vi torka bäst vi kan och ser fram emot avslutningen. För vi har ju en sista match kvar – den årliga môsafotbollen.

Avslutningsvis vill vi i MIF passa på att tacka domarna: Tack för att ni finns – speciellt i år, då pandemin ställt domarbristen på sin spets, har ni varit ovärderliga. Tack för att ni håller i och håller ut – med oss – och tack för ett väl genomfört arbete.

Som lärare har jag en tendens att bara fortsätta babbla/skriva när jag väl kommit igång, så när jag ändå har ordet vill jag också passa på att lyfta ett tack till alla fantastiska människor i Månstads IF: både spelare, tränare och ledare som har kämpat på i motvind men också till alla som med sitt ideella arbete tagit oss som förening igenom den här säsongen – vilket inte varit lätt på alla fronter i den här pandemin.

Okej, nu ska jag sluta. Dags att krypa ner i soffan under en filt och kolla premier league.

Månstads IF Emelie Magnusson

Av: Emelie Magnusson

Emelie är Månstads IFs lagledare med ett förflutet som spelare i både Tranemo IF och Nittorps IK. Lagledarkarriären började i NIK.

4 oktober 2020 Kl. 15.00
Månstaparken

Väder: Spöregn
Publik: 45
Domare: Vesa Myllylä

KoKoKoMarcus Johansson
KoKoLars Bergman
KoJonathan Kisch

Brännmärkta av: Daniel J

Minut-för-minut